De Pastorale
De Pastoor van Ars kerk is in 1957 gebouwd. Het was een gesloten rond volume van metselwerk met een zuiver cirkelvormige kerkzaal en hier boven op een betonnen koepel als dak. De afgelopen tien jaren stond de kerk leeg en bleken nieuwe bestemmingen niet haalbaar.
Vanuit deze realiteit heeft de architect een speciaal plan ontwikkeld waarin de ronde kerk constructie een tweede leven heeft gekregen. De koepel en de muren zijn weggehaald waardoor er aan autonome cirkelvormige betonnen colonnade overblijft. Binnen deze ruimtelijke constructie zijn 10 woningen gebouwd. Op de plaats van de oude pastorie zijn 5 woningen gekomen. En achter in de diepe tuin is een vrijstaande villa gerealiseerd.
Het open groene karakter van de locatie is door de betonnen coulisse constructie van de colonnade en de witte losgeplaatste bouwvolumen geplaatst tussen de bomen, gearticuleerd. De bebouwing heeft een aardse plint van metselwerk en witte puntige daken die de cirkelconstructie doorbreken en in de zon schitteren.
In het project De Pastorale is duurzaamheid op drie niveaus gerealiseerd:
1. Door de transformatie van het bestaande gebouw heeft de cirkelvormige constructie een tweede leven gekregen. Hiermee blijft een herinnering aan de kerk aan deze plek verbonden.
Er is een lichtgewicht staalframe constructie toegepast, zodat de bestaande fundering optimaal benut kon worden.
2. Duurzaamheid betekent ook dat er een praktisch energie neutraal project is gerealiseerd. De gevels hebben een hoge isolatiewaarden gekregen (triple glas) en de gemeenschappelijke cirkelvormige colonnade is uitgerust met zonnepanelen. Daarnaast zorgt ook een warmtepomp systeem met bodemwisselaars voor duurzame energie.
3. De aanpasbaarheid van de woningen betekent ook een duurzaam gebruik. Er is een autonoom casco neergezet dat in de toekomst aangepast kan worden. De elektrische installatie is stekkerklaar in een leidingplint (Cable Stud) aangebracht waardoor flexibiliteit en onderhoud gewaarborgd zijn.
Naast alle functionaliteit gaat het ook om de waarde en betekenis van deze bijzondere locatie.
De singel met de vele bomen maken dat dit project een uitstraling van een ‘pastorale’ heeft gekregen, een idyllische plek aan het water. Maar ook een pastorale in de betekenis van een lied zonder woorden als metafoor voor het sluiten van de kerk. De functie van de kerk is verdwenen, maar het lied en daarmee het geheugen van de plek, blijft hangen. Door de bestaande sombere gevel weg te halen is het gebouw als een oester geopend en wordt de binnenin verstopte parel van de constructie zichtbaar. Het laten staan van deze voorheen verborgen colonnade draagt bij aan de persoonlijke en sterke identiteit van dit project en dat in een tijd waarin de woningbouw alleen maar anoniemer is geworden door een instrumentele en proces gestuurde benadering van het woningbouwvraagstuk.
Dat dit project na 8 jaar toch gerealiseerd is, komt alleen door de inzet en samenwerking van een eensgezinds team personen (opdrachtgever, architect en kerkbestuur) die zich niet lieten leiden door de onmogelijkheid van deze opgave, maar gericht waren op het realiseren van kwaliteit.
Oplevering | 2023 |
Opdrachtgever | Stichting Heelweg |
Constructeur | Pim Beekink (Broersma) |
Bouwkunding aannemer | Vink en Veenman |
Fotograaf | Peter de Ruig, Jeffrey Pak en Archipelontwerpers |